Perustietoa gellipainannasta

GELLIPAINANTA eli gellipainotekniikka, geelipainanta tai geelilevytekniikka. Tekniikan alkuperäinen nimi on englanniksi GEL PRINTING, sen suomennoksia löytyy useita. Gellipainanta lienee sen vakiintunein muoto, jota myös itse käytän.

MONOTYPIAA, joka on yksi taidegrafiikan muodoista, voi tehdä eri tekniikoilla. Gellipainanta on yksi niistä. Monotypiaksi sanotaan ainutlaatuista taideteosta, jota on vain yksi kappale. Siitä kertoo myös vedosmerkintä 1/1. Gellilevyllä käsin painetut kuvat eli printit ovat uniikkeja. Kahta täysin samanlaista ei edes pysty tekemään! 

GELLIPAINANTA ON LEVYYN TARTTUNEIDEN KUVIOIDEN PAINAMISTA PAPERIIN

Tekniikan voisi kuvailla lyhyesti niin, että ensin gellilevyyn telataan maalia. Maalipinta kuvioidaan. Kuvioitu pinta painetaan paperiin. Tuloksena syntyy vedos eli printti, joka monesti on yllätyksellinen. Sattumalla on oma roolinsa tässä painotekniikassa. Juuri siksi se on niin koukuttavaa!

Maalipinnan kuviointia kasveilla
Maalipinnan kuviointia kasveilla
Kuviot tarttuvat gellilevyyn
Kuviot tarttuvat gellilevyyn
Paperi nostetaan pois levyltä, tuloksena on uniikki vedos eli printti
Paperi nostetaan pois levyltä, tuloksena on uniikki vedos eli printti

MITÄ VÄLINEITÄ GELLIPAINANTAAN TARVITAAN?

GELLIPAINANTAAN tarvitaan gelli-painolevy, tela ja maaleja. Lisäksi tarvitaan kuviointivälineitä ja paljon paperia! 

GELLILEVY on öljypohjainen, geelimäinen ja joustava painolevy, joita löytyy erikokoisina. TELA, esim. linotela, on välttämätön, koska sillä levitetään maali gellilevyyn. MAALEINA käytän itse vesiliukoisia akryylimaaleja. VEDOSPAPERINA voi käyttää edullista kopiopaperia, varsinkin kokeiluvaiheessa. Myös suttupaperia tarvitaan telan puhtaaksi pyyhkimiseen. KUVIOINTIVÄLINEINÄ voi käyttää kierrätysmateriaaleja, kotoa löytyviä esineitä, itsetehtyjä tai ostettuja leimasimia tai sabluunoita. ESSU suojaa vaatteita maalitahroilta. 

Tarvikkeita gellipainantaan
Tarvikkeita gellipainantaan
Pitsillä ja kankaalla kuvioituja papereita
Pitsillä ja kankaalla kuvioituja papereita

MITEN GELLIPAINANTAA TEHDÄÄN?

On useita tapoja tehdä gellipainantaa. Jokaisella gelli-taiteilijalla (engl. gelli artist) lienee omansa. Gellilevyn koolla, maalivaihtoehdoilla ja paperin ominaisuuksilla saadaan jo paljon erilaisia variaatioita tekemiseen. Kysymys kuuluukin, onko tarkoitus painaa papereita johonkin tiettyyn tarkoitukseen vai vain kokeilla minkälaista jälkeä syntyy?

Gellilevyllä voi tehdä kauniita taidepapereita eri tarkoituksiin. Niitä voi käyttää taidevedoksiin, kollaaseihin, kortteihin, atc-kortteihin, skräppäykseen, art journaliin, junk journaliin, mixed mediaan, taiteilijakirjoihin, jne. Taidepapereita voi hyödyntää tuotevalmistukseen, kuten muistikirjoihin, vihkoihin ja kirjanmerkkeihin. Vain mielikuvitus on rajana! 

Mutta miten gellipainantaa tehdään teknisesti? Miten painoprosessi etenee? Yhden tavan tehdä näet alla olevasta videosta, jossa käytän kuviointiin erilaisia pahvinpaloja. Tarkoitukseni oli tehdä kuviopapereita kollaaseja varten. Video on toinen osa "Gellipainantaa kierrätysmateriaaleilla" -videosarjasta, joka näkyy YOUTUBE-tililläni KirsiPaakkinenArt.