VASTUULLISUUS on valintoja

25.01.2023

Olen viime kuukausina pohtinut paljon omia arvojani tässä pienessä yritystoiminnassani. Ja etenkin sitä, miten arvot siinä näkyvät. Sivutoiminen yrittäjyyteni on toki pientä puuhastelua isompiin alan toimijoihin verrattuna. Mutta yhtä kaikki, arvot määrittävät miten teen asioita, niitä pieniäkin. 

YKSI ARVOISTANI ON VASTUULLISUUS

Tuotevalikoimani pääosan muodostavat erilaiset paperituotteet: kortit, taidevedokset, kirjanmerkit, käsinsidotut vihkot ja muistikirjat. Olen käyttänyt aika huolettomasti milloin mitäkin materiaalia ja hankkinut sieltä mistä niitä edullisimmin ja nopeimmin saa.

Haluan tänä vuonna (2023) ottaa askeleen kohti vastuullisempaa käsityöläisyyttä. Se tarkoittaa mm. sitä, että etsin ja valitsen vastuullisempia materiaaleja tuotteisiini.

Esimerkki: päätin, että en osta enää valmiita korttipohjia, joista ei tarkkaan tiedä mitä laatua ne ovat. Sen sijaan ostan isoja arkkeja 100% kierrätyskartonkia, joista leikkaan korttipohjat itse.  Mikä parasta, kartonki on myös happovapaata, mikä tarkoittaa, että kortit pysyvät pidempään myyntikuntoisina, koska ne eivät kellastu, kuten aikaisemmin käyttämäni korttipohjat. Samaa kartonkia voi käyttää moneen eri tarkoitukseen, mikä on plussaa. Myös kirjekuoret vaihtuvat uusiokuoriin. Kunpa myös kortteja suojaavista sellofaanipusseista löytyisi ekologisempi versio!

Muistikirjojen ja vihkojen sivuihin käytän vain ympäristöystävällistä ja happovapaata paperia. Kirjojen koon määrittelen niin, että materiaaleista jää mahdollisimman vähän hukkapaloja. Ja jos niitä jää, teen niistä mini -vihkoja kaupanpäällisiksi. Käytän muistikirjoihin myös kierrätysmateriaalia, mm. vanhojen kirjojen kansia. Osa sivuistakin on kierrätyspaperia.

Nämä ovat pieniä muutoksia, mutta itselleni tärkeitä askeleita oikeaan suuntaan.

Kiitos kun jaksoit lukea loppuun, mukavaa päivää! 

Teksti editoitu 21.3.24.