GELLIPAINANTA -välineiden puhdistus

02.04.2024

Pitääkö gelli-levy ja tela puhdistaa? Milloin se on tehtävä ja miten ne saa puhtaaksi?

Ensimmäiseen kysymykseen kyllä. Itse inhoan juuri tätä hommaa. Varsinkin telan puhdistusta. Teen sen usein vasta sitten kun tela ei enää pyöri. Maali tarttuu ja kuivuu joka väliin, kunnes maalikerros estää telan rullautumisen. Pitäisi ehkä puhdistaa se ennen sitä... Mutta juuri kun on innostus ja luova flow päällä, niin ei malttaisi millään ruveta telaa pesemään. Mutta pakkohan se on, jos se lakkaa pyörimästä ;) ;)

Kuvassa juuri pestyt linotelat
Kuvassa juuri pestyt linotelat

MITEN TELA PUHDISTETAAN?

Teloja on erilaisia. Itse käytän gellipainantaan linotelaa. Kun telat kaipaavat pesua, laitan ne likoamaan veteen jossa on astianpesuainetta. Annan niiden liota vedessä noin kaksi vuorokautta. Tässä ajassa maalikerros on pehmennyt niin, että se on helppo irrottaa ihan vaan sormilla repien. Nämä akryylimaalin riekaleet heitän sekajätteeseen, en huuhtele niitä viemäriin. Tämän jälkeen pesen telat vielä tiskiharjalla ja kuivaan pyyhkeellä. 

TARVITSEEKO GELLI-LEVYÄ PUHDISTAA OLLENKAAN?

Muutamat ulkomaiset gelli-taiteilijat sanovat, että eivät juuri koskaan puhdista gelli-levyään. Niinkin voi tehdä, jos haluaa tehdä kerroksellisia vedoksia, joissa on jälkiä edellisistä vedoksista. Se on ihan ok. Mutta gelli-levy kannattaa kyllä puhdistaa silloin tällöin. Puhtaana ja oikein säilytettynä levy pysyy käyttökelpoisena jopa kymmeniä vuosia!

MITEN ITSE PUHDISTAN GELLI-LEVYN

Painotuokion aikana puhdistan levyä välillä vedellä ja talouspaperilla. Jos haluan vaihtaa värimaailmaa, on mukava siirtyä muihin sävyihin puhtaalla levyllä painaen. Talouspaperirulla ja vesisuihkepullo työpöydällä ovat käteviä käyttää. Käyttökelpoisia ovat myös valmiiksi kosteat vauvan puhdistuspyyhkeet. Itse käytän halvinta merkkiä. Kostea mikrokuituliina tai käsipyyhe on myös kätevä, varsinkin sormien pyyhkimiseen. Leikkaan vanhoista pyyhkeistä paloja juuri tähän tarkoitukseen. 

Entä sitten, kun gelli-levyä on käytetty useita kertoja ja välipuhdistukset ovat ehkä jääneet väliin? Levy näyttää harmaalta ja likaiselta. HUOM. gelli-levy kellastuu/harmaantuu ajan myötä ja sen alkuperäinen kirkas läpinäkyvyys häviää. Se on normaalia eikä vaikuta painojälkeen.

Tähän pätee se hyvä sääntö, että materiaalin tai tarvikkeen voi puhdistaa samantapaisella aineella mistä se on tehty. Gelli-levy on mineraaliöljypohjaisesta seoksesta tehty. Levyyn pinttynyt lika lähtee siis pois öljyllä! Itse käytän ihan tavallista ruokaöljyä ja talouspaperia. On positiivinen yllätys, miten hyvin levy puhdistuu!

GELLILEVYN SÄILYTYS

Vielä muutama sana gelli-levyn säilytyksestä. Ostettu levy kannattaa säilyttää alkuperäispakkauksessaan suojamuovien välissä. Kannattaa huolehtia, ettei suojamuoveihin tule ryppyjä tai taitoksia. Jos gelli-levy on silloin niiden välissä, levyn pinta voi vahingoittua. Levyn pintaan tullut reikä tai kolo näkyy jokaisessa vedoksessa. Mitä suorempana levyn saa säilymään, sen parempi! Ja mielellään myös vaakatasossa.

Jos vasta tutustut gellipainantaan, toivon että näistä ohjeista on sinulle hyötyä. Jos tulee mieleen lisäkysymyksiä, vastaan mielelläni. MOI-sivulta löydät yhteystietoni.