Kirjanmerkkejä EKOPRINTEISTÄ

06.03.2023

Minulla on viime kesän ekoprinttaus-kokeilujen jäljiltä vielä muutamia papereita käyttämättä, niinpä ajattelin tehdä osasta kirjanmerkkejä. Käypä kurkkaamassa YouTube-kanavaltani video, miten kirjanmerkit tein.

TIETOA MATERIAALEISTA JA TARVIKKEISTA

Ekoprinttaus on monivaiheinen prosessi, joka alkaa siitä että lähdetään keräämään kasveja pihalta ; ) Ekopainanta-prosessia en tässä nyt käsittele sen enempää. Nämä paperit on tehty keittämällä paperi+kasvi-nippuja vedessä kattilassa. Paperina käytin 200 g vesiväripaperia. Olin leikannut ne 10x20 cm kokoon, koska muuten ne eivät olisi mahtuneet kaakeleiden väliin kattilaan.

Ja kuin sattumalta, mitenkään ennakoiden, taitettuna näistä tuli juuri sopivan kokoisia kirjanmerkkejä, joiden koko valmiina on n. 4,5 x 19,5 cm. Myös 1-kertaisesta paperista olisi tullut hyvä kirjanmerkki, mutta 2-kertaisena se on vielä tukevampi ja pitkäikäisempi. 

* Ekoprintti-papereista tulee monesti rosoisia, koska ne on keittämistä varten kiedottu tiukkaan pakettiin kasvien kanssa. Painaumista jääneet rosoisuudet paperissa ovat mukavia tunnusteltavia sormien alla!

Käytin liimaamiseen Planatol-kirjansidontaliimaa, koska sitä minulla on iso purkillinen. Eri-Keeper olisi myös hyvä vaihtoehto. Kirjanmerkit saivat kuivua painon alla muutaman tunnin. Ei-taitetuissa reunoissa oli vähän epätasaisuuksia, joten leikkasin ne pois. Pyöristin kulmat kulmanpyöristäjällä. 

Mustetin kulmat Distress Ink-musteella, koska halusin vähän kontrastia mukaan.

Reiän nauhaa varten puhkaisin perinteisellä nahkapa*kalla, ja viimeistelin sinkilällä. Etsin varastoistani sopivan taipuisaa lankaa tai nauhaa ja päädyin Raffia-paperinauhaan. Värisävykin oli juuri sopiva näihin ekoprintteihin!

VINKKI: Samalla tekniikalla voi tehdä kirjanmerkkejä muistakin papereista!

Teksti editoitu 21.3.24