6 vinkkiä vanhojen KIRJANKANSIEN valmistelemiseksi uusiokäyttöön

21.02.2023

Mistä kierrätyskirjoja löytää ja mitä niille kannattaa tehdä? Kierrätyskirjoja löytyy kirppiksiltä ja kierrätyskeskuksista euron-kahden hintaan ja allekin, jopa ilmaiseksi! Itse etsin hyvien tarinoiden lisäksi kauniita kansia, joita löytyy varsinkin vähän vanhemmista kirjoista. Kansia voi käyttää kirjansidontaan ja askarteluun. Ideoita löytyy mm. Pinterestistä.

1. Tutki kirjaa joka puolelta ennen ostoa. Onko kannessa tahroja? Pienet kulumat eivät haittaa mutta onhan kannet suht ehjät?  Haistele myös, älä osta homeelta haisevaa kirjaa!

2. Kotona voit pyyhkäistä kirjan kansia kuivalla mikrokuituliinalla, paperiset kannet varsinkaan eivät kestä kostealla pyyhkimistä. Tarvittaessa kirjan voi tuulettaa, esim. parvekkeella.

3. Suunnittele käyttötarkoitus, mitä teet kansista? Etsi ideoita kirjoista ja netistä.

4. Leikkaa kirjan sisälmys eli tekstiblokki irti kansista terävällä katkoteräveitsellä kirjan sisätaipeen ja etulehden välistä molemmin puolin. Varo vahingoittamasta kansia tai selkämystä.

5. Jos käytät kannet kirjansidontaan, esim. koptisidontaan, leikkaa kannet irti selkämyksestä. Tarkista että niistä tulee saman levyiset. Leikkuupintoihin voi sivellä liimaa, esim. Eri-Keeperiä. Kuivuessaaan liimattu leikkuupinta näyttää siistimmältä.

6. Irtileikatusta kirjan selkämyksestä voi tehdä vaikka kirjanmerkin liimaamalla pahvia taustaksi.

Teksti editoitu 21.3.24