JUNK JOURNAL - mikä se on?

04.01.2024

Junk journal tarkoittaa suoraan suomennettuna roskapäiväkirjaa. Ei kovin kaunis nimitys, mutta "roska" tarkoittaa tässä yhteydessä kierrätysmateriaaleja. Junk journal on yleensä itse sidottu kirjanen, jonka sivut on taiteltu esim. pakkauspapereista, kirjan sivuista, kirjekuorista, mainos- tai käärepapereista jne. Kirjan kannet voi tehdä vaikka pahvinpaloista tai kierrätyskirjan kansista. Ensisilmäyksellä junk journal voi olla rujon ja kuluneen näköinen, mutta sisältö onkin sitten taiteellisen kaunis ja mielenkiintoinen. 

Jokainen journal on uniikki taide-esine

Mitä junk journaliin sitten tehdään? Itse määrittelen sen niin, että junk journal, kuin myös art journal, on vapaaseen taiteelliseen työskentelyyn tarkoitettu luonnoskirja, jota tehdään omaksi iloksi ja omaan käyttöön. Harvemmin journaleita näkyy myynnissä. Journal on oma taidekirja, johon voi testata eri tekniikoita ja materiaaleja tai sen sisältö voi olla tavoitteellisempaa. Koska sen tekeminen on vapaata ja sisältö voi olla mitä vaan, on ainakin itselleni helpottavaa tehdä jonkinlaisia rajauksia. Kirjalle voi valita jonkin teeman, esim. tietyt värit, materiaalit, kuva-aiheet, jne. Jos teemana olisi vaikka talvi, sivuille voisi koota talvisia värejä, kuvia ja kirjoituksia. Kesä-teema olisi taas aivan erilainen.

Yksi tapa tehdä journalia, on osallistua taidehaasteisiin. Itse otan osaa tammikuussa -24 alkavaan #JunkJournalJanuary-haasteeseen, jonka löydät täältä (Jos linkki ei toimi, YouTubessa on megjournals-tili, josta haaste löytyy). Haasteessa on 31 aihetta eli "promptia", joiden mukaan journalia täytetään. Toki tässäkin on vapaus mukana, ei tarvitse tehdä kaikkia, eikä edes samassa järjestyksessä. 

Tein tähän haasteeseen käytettävän junk journalin kierrätyskirjasta. Poistin siitä sivuaihion ja päällystin kannet gellipapereilla. Sivut taittelin joulupaperirullan sisältä löytyneestä ruskeasta paperista. Löydät tekemiskuvia instagramistani.

Paperiroskasta voi siis tehdä monenlaista taidetta. Aina ei tarvitse ostaa uutta ja valmista. Itse tehden saa mieluisan ja taiteellinen tekeminen tuo itselle paitsi hyvää mieltä myös hyvinvointia!

Junk journal tehty kirjankansista ja ruskeasta kierrätyspaperista.
Junk journal tehty kirjankansista ja ruskeasta kierrätyspaperista.