ART JOURNAL - taidepäiväkirja

25.01.2024

ART JOURNAL eli ARTTIKIRJA on taidepäiväkirja. Se voi olla julkinen tai henkilökohtainen. Sen voi tehdä kierrätyskirjaan tai uuteen luonnosvihkoon. Se voi olla minkäkokoinen vaan. Sivuihin voi tehdä sisältöä (kuvia ja tekstiä) vaikka käyttämällä sekatekniikkaa; maaleja, kollaasia, kuvia, piirroksia, tekstejä. Se on tekijänsä näköinen taiteellinen kirja. 

Innostuin art journalista vuosia sitten juuri sen taiteellisen vapauden takia. Se toimii hyvänä vastapainona tavoitteellisemmalle tekemiselle. Se on rentoa, luovaa tekemistä ja itseilmaisua: materiaalien ja värien valitsemista, kuvien leikkaamista lehdistä, sanojen etsimistä poistokirjoista. Se on maalaamista, piirtämistä, liimaamista ja sotkemista. Se on sommittelua, värisilmän harjoittamista, omannäköistä ja rentoa taidetta.

Tarvikkeita teeman mukaan
Tarvikkeita teeman mukaan

Itselleni mieluisimmat tavat tehdä art journalia, on käyttää kierrätysmateriaaleista itse sidottua kirjaa tai vihkoa. Yleensä valitsen kirjaan jonkun teeman. Se voi olla vaikka "unelmat" tai "tänään". Sitten kokoan teemaan sopivia materiaaleja, kuten tietynvärisiä paperinpaloja tai lehdistä leikattuja lauseita talteen esim. kirjekuoreen. Sakset ja liimapuikko on hyvä olla helposti saatavilla.

VINKKI: Netistä ja somesta löytyy ainakin englanninkielisiä art journal-haasteita, joissa annetaan valmiit "promptit" eli aiheet.

Kun kirja, materiaalit ja tarvikkeet on koottu samaan paikkaan, tekeminen on helppoa. Yhteen sivuun tai aukeamaan ei tarvitse edes kulua paljon aikaa. Tämä on tietysti henkilökohtaista. Toinen tekee runsaampia sivuja, toinen yksinkertaisimpia. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään.

Viime aikoina minua on inspiroinut poistokirjoista leikatut lauseet, joita yhdistelen uusiksi teksteiksi. Lauserakenteista tulee välillä koomisen kummallisia tekstinpätkiä, kuin runoja. Niitä lukiessa saan pientä hupia myös itselleni, tekemisen lomassa ;)

Tarvikkeita art journaliin
Tarvikkeita art journaliin

Allaolevasta painikkeesta pääset kurkkaamaan "Aamu valkeni taas kirkkaana" -kuvagalleriaa. Kokosin sinne kuvia omien arttikirjojeni sivuista, joissa esiintyy niitä "uusia" runoja.

Jos haluat aloittaa luovan ja rennon harrastuksen, kokeile art journalin tekemistä. Suosittelen sitä lämpimästi! Kaikki tarvikkeet löytyvät kotoa. Ideoita ja inspiraatiota löydät esim. Pinterestistä ja Instagramista. Pelkästään Instagramissa häshtägillä artjournal löytyy yli 5,3 miljoonaa julkaisua!

Kirjoista leikattuja lauseita
Kirjoista leikattuja lauseita