KOLLAASI, mitä se on?

02.04.2023

Kollaasiin olen itse tutustunut ensimmäisen kerran varmaan lukioaikoina, jolloin kuvis oli lempiaineeni. Viime vuosina sitä on tullut tehtyä ihan omaksi huviksi ja ex tempore. Se onkin rentouttava taidetekniikka, jossa luovuus saa päästä valloilleen!

MITÄ KOLLAASI TARKOITTAA?

Nykysuomen sanakirjan mukaan kollaasi on "eri aineksia t. katkelmia yhdistelemällä luotu (taiteellinen) kokonaisuus, kooste, koostelma". Tähän voisi vielä lisätä, että kollaasi tehdään yleensä liimaamalla materiaaleja toisiinsa. Oikein hyvä määritelmä kollaasista löytyy taiteilija Pekka Hannulan nettisivuilta, linkki tässä.

Itseäni kiinnostaa myös sekatekniikka eli mixed media, joka muistuttaa kollaasia. Kollaasissa kuitenkin liimattava materiaali sellaisenaan on pääosassa.

MIKÄ KOLLAASISSA KIEHTOO?

Kollaasissa itseäni viehättää sen tietynlainen yksinkertaisuus ja helppo aloitettavuus. Kollaasin tekemiseen ei tarvita kalliita materiaaleja eikä erityisvälineitä. Kierrätysmateriaaleja löytyy joka kodista ja työn pohjana voi toimia kartongin- tai pahvinpala. Sakset ja liimaa on tietysti oltava, Eri Keeper käy hyvin. Sitten vaan luovuus valloilleen!

Osallistun tänä vuonna ensimmäistä kertaa maailmanlaajuiseen #The100DayProject -taidehaasteeseen. Teemani on tehdä 100 pientä, 7 x 10 cm kokoista, kollaasia gellipainantatöistä ylijääneistä taidepapereista ja kierrätyspapereista. Tätä kirjoittaessa noin kolmasosa on tehty. Pienten kollaasien sommittelu on mukavaa sunnuntai-puuhaa.

Ps. tsekkaa Pinterest-tililtäni kollaasi-tauluni, olen tallentanut sinne omia inspiraationlähteitäni. Linkki tässä.

Teksti editoitu 21.3.24